اتاق حمل بار، اتاقکهایی است که بر روی ماشینهای حمل بار نصب میشود. ماشینهایی مانند وانتها، کامیونت، کامیون، تریلی و انواع دیگر.
این اتاقها با توجه به ویژگیهای مورد نیاز بار تجهیز میشوند و بار مورد نظر برای حمل و جابجایی در این اتاقها چیده خواهد شد. با توجه به ایجاد فضایی بسته و دارای حفاظ، این اتاقکها، بهترین گزینه برای حمل و نقل در مسیرهای کوتاه میباشد. اتاقهای حمل بار دارای ساختار و انواع متفاوتی هستند که در ادامه، مورد بحث قرار میگیرند.
ساختار اتاق حمل بار
ساختار اتاق حمل بار، متشکل از یک چهار دیواری و کف است. این اتاق میتواند به سیستمهای روشنایی، سیستم خنک کننده و … نیز مجهز باشد. البته نصب چنین تجهیزاتی به کاربرد و نوع بار این ماشینها باز میگردد. به عنوان مثال برای جابجایی انواع مواد غذایی فسادپذیر و نیز لوازم بهداشتی و دارویی، سیستمهای خنک کننده و دارای تهویه مورد نیاز خواهند بود.

برای ساخت بدنهی این اتاقها، از ساندویچ پانلهای مخصوص استفاده میشود. این سطح باید عایق باشد و نیز در برابر شرایط جوی مرطوب، دچار زنگ زدگی نشود. چرا که احتمال دارد در مسافت و در حین جابجایی کالا، ماشین در برابر شرایط آب و هوایی نامطلوب و مرطوب قرار بگیرد.
معمولاً برای اتاقهای بار، درب در عقب اتاق در نظر گرفته میشود. انواعی از اتاقهای بار ممکن است درب از جدارههای کناری نیز داشته باشند. این درب نیز بسته به نوع بار، به صورت دو یا سه لنگه ساخته میشود.
ساخت اتاق بر روی ماشین حمل بار
برای اینکه بدانیم چه اتاقی و با چه امکاناتی باید بسازیم، دانستن چند نکته الزامی است.
- مورد اول این است که نوع خودروی باربری باید مشخص شود. یعنی بدانیم که خودرویی که برای حمل و جابهجایی مورد استفاده قرار میگیرد، در دستهی سبک، نیمه سنگین و یا سنگین است. ماشینهایی مانند وانت در دستهی خودروهای سبک قرار میگیرند. انواع کامیونها و خاورها، در دستهی ماشینهای نیمه سنگین و تریلی و کمپرسی، در گروه ماشینهای سنگین خواهند بود. نوع خودروی باربری، ابعاد و حتی موارد کاربرد اتاق بار را مشخص مینماید.
- دوم اینکه باید بدانیم چه نوع باری قرار است جابهجا شود. روشن است که نوع بار، بسته به نوع خودرویی که برای حمل مورد استفاده قرار میگیرد، متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، جابهجایی اثاثیهی منزل بسته به حجم با وانت یا خاور مناسب است. اما برای حمل ماشینهای سواری، باید از خودروهای سنگین استفاده شود.
- مسألهی سومی که باید برای نوع اتاق بار، مد نظر قرار داد، مسافت جابجایی است. یعنی خط کار خودرو باید مشخص شود. برای مسافتهای طولانی نیاز به استفاده از متریال بادوامتری وجود دارد. همچنین ممکن است در صورت طولانی بودن بعد مسافت، ناچار به نصب برخی تجهیزات خاص در اتاقهای بار شویم. نکتهی دیگری که در خصوص بعد مسافت در نظر گرفته میشود، نوع مسیر است. به عنوان مثال جاده خاکی است یا آسفالته؟ آب و هوا در مسیر چگونه خواهد بود؟ و …
انواع اتاقهای حمل بار
در بخش قبلی، سه مورد مهم را در خصوص امکانات و نوع اتاق بار معرفی کردیم. بر اساس این سه عامل، انواع متفاوتی از این اتاقها ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه، لیستی از برخی از مهمترین و رایجترین انواع این اتاقها را آوردهایم.

- اتاق حمل نوشابه و انواع نوشیدنی
- اتاق حمل جوجه و انواع حیوانات زنده
- اتاق حمل مواد غذایی
- اتاق حمل صنایع فلزی مانند تیرآهن، میلگرد و …
- اتاق حمل مواد شیمیایی
- اتاق حمل پول
- اتاق حمل بار ویژهی نیسان
- اتاق حمل بار ویژهی کامیون
- اتاق حمل بار ویژهی شرکت برق
- اتاق حمل بار ویژهی مخابرات
- اتاق حمل بار یخچالی
- و …
ویژگیهای یک اتاق بار خوب
در قسمتهای قبلی به مهمترین نکاتی که در ساخت اتاق بار باید در نظر داشته باشیم، اشاره کردیم. در این بخش قصد داریم تا ویژگیهای یک اتاق بار خوب صرف نظر از امکانات آن بازگو کنیم.

ساندویچ پانلهایی که برای ساخت دیوارههای اتاق مورد استفاده قرار میگیرند باید عایق باشند. به عبارت دیگر سرما و گرما نباید وارد فضای اتاق شود و بار آنجا را تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل، اغلب از پانلهای پلی اورتان برای این منظور استفاده میکنند. این پانلها علاوه بر اینکه محافظت خوبی در برابر گرما و سرما ایجاد میکنند، وزن سبکی دارند.
اتاقهای حمل بار نباید زیاد سنگین باشند. سنگین بودن خود آیتمهای بار، وزن اتاق و در نتیجه خودروی حمل بار را افزایش خواهد داد. این امر منجر به افزایش سوخت مصرفی در خودرو خواهد شد که به کاهش بازدهی میانجامد.
قیمت اتاق حمل بار
یکی از پارامترهای مهم در اتاق بار، قیمت آن است. اتاقهایی که برای حمل بار ساخته میشوند، رنج قیمتی متفاوتی دارند. این امر بسته به کیفیت متریالی که در ساخت اتاق به کار برده میشود و همینطور تجهیزات به کار برده شده در آنها، تغییر میکند. نکتهی دیگری که میتواند بر روی قیمت اتاق بار تأثیرگذار باشد، ابعاد و اندازهی آن است. واضح است که در خودروهای بزرگتر، اتاقهای حمل بار بزرگتری قرار میگیرند.

در صورتی که قصد خرید و ساخت اتاق بار بر روی خودروی مورد نظر خود را دارید، بایستی قیمت روز را از سازندگان اتاق حمل بار، جستوجو کنید. در نظر داشته باشید که در برههی زمانی فعلی، با توجه به نوسانات قیمتی در متریال مورد استفاده، احتمال تغییرات روزانهی قیمت ساندویچ پانلها و اتاقهای ساخته شده از آن وجود دارد.
آنچه که بیان شد، مروری بر چیستی و انواع اتاقهای بار بود. اتاقهای بار، میتوانند شرایط مطلوبتری را برای حمل وسایل ایجاد کنند. در حقیقت حمل بار بر روی خودروهای بدون اتاق، سبب میشود تا امنیت و سلامت بار کاهش یابد. تصور کنید خودروی بدون اتاق، اقدام به حمل و جابهجایی تعدادی تخته فرش نماید. آب و هوای بارانی، میتواند نگرانی زیادی برای عدم سلامت کالا ایجاد کند. یا اینکه بخواهید فرآوردههای دارویی را در یک مسیر با آب و هوای آفتابی و به شدت گرم، جابهجا کنید. شرکتهای مختلفی وجود دارند که به تولید و ساخت اتاق بار بسته به شرایط و خودروی مورد نظر مشغول هستند. با مراجعه به این سازندگان و سفارش این اتاقها، میتوان ضمانت بالایی برای سلامت و ایمنی کالا ایجاد کرد.