یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا چه فوایدی دارد؟

اگر سری به سازمان‌ها و شرکت‌ها بزنید و در دل کارهای آن قرار بگیرید، متوجه می‌شوید که بودجه‌ی زیادی از شرکت، صرف هزینه‌های حمل و نقل و تدارکات آن می‌شود.

به طوری که گفته می‌شود در شرکت‌ها معمولاً نیمی از بودجه به گزینه‌ی حمل و نقل اختصاص می‌یابد. یکی از کارهایی که سازمان‌ها برای کاهش هزینه‌ها انجام می‌دهند، یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا است. بهینه سازی لجستیک، از هدر رفت سرمایه و زمان جلوگیری به عمل آورده و سبب می‌شود تا چرخه‌ی اقتصادی سالم‌تری صورت بگیرد. در این مقاله قصد داریم تا در مورد فواید یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا را صحبت کنیم.

مفهوم لجستیک کالا

مفهوم لجستیک را با ذکر یک مثال آغاز می‌کنیم. تصور کنید قصد سفر کردن دارید. مسلماً پیش از سفر خود، تدارکاتی را برنامه‌ریزی و آماده سازی خواهید کرد. این تدارکات تمام آن چیزی است که از مبدأ تا مقصد، انجام می‌دهید. مثلاً شما به مسائلی از جمله این‌که چطور به مقصد بروید؟ اگر قصد پرواز دارید، با چه وسیله‌ای خود را به فرودگاه برسانید؟ و … می‌پردازید.

لجستیک، به معنای برنامه ریزی و نظارت و مدیریت در خصوص حمل و نقل کالا است. این مفهوم بسیار شبیه با همان تدارکاتی است که شما پیش از سفر انجام خواهید داد. یعنی در لجستیک، به این امر که کالا از مبدأ تا مقصد نهایی و رسیدن به دست مشتری، چگونه حمل می‌شود؛ نظارت خواهیم داشت. برای این منظور، باید اطلاعات کافی داشته باشیم که کالا چطور انبار شده، چطور بارگیری می‌شود و چگونه به دست مشتری می‌رسد و تحویل داده می‌شود. یعنی در تک‌تک مراحلی که در حمل و نقل کالا انجام می‌شود، لجستیک، نقش ایفا می‌نماید. شاید اگر بخواهیم به دنبال معادل فارسی برای لجستیک باشیم، واژه‌ی «پشتیبانی» بتواند در برگیرنده‌ی این معنا باشد.

لجستیک در حمل و نقل از اهمیت زیادی برخوردار می‌باشد. در حقیقت با لجستیک می‌توان نظارت همه‌جانبه و دقیقی بر روی خدمات انجام شده در حمل و نقل داشت. این امر سبب سرویس‌دهی بهتر و در نتیجه رضایت بیش‌تر مشتری خواهد شد.

مفهوم لجستیک کالا

مفهوم یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا

در بخش قبلی، لجستیک را شرح دادیم و بیان کردیم که هدف آن چیست. دانستید که در لجستیک در میان بخش‌های مختلف، هماهنگی و مدیریت برقرار می‌شود. این بخش‌ها می‌توانند انبارداری کالا، حمل و نقل، بیمه و … باشند. بنابراین، حمل و نقل، یکی از بخش‌هایی است که لجستیک با آن در ارتباط است. حال می‌خواهیم اندکی در رابطه با یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا صحبت کنیم.

یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا، کمک می‌کند تا کالا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به دست مشتری برسد. در حقیقت یکپارچه سازی با لجستیک کالا، سریع‌ترین وسیله را برای حمل و نقل محموله‌ی مورد نظر انتخاب می‌کند. یعنی این وسیله‌ی نقلیه‌ی انتخاب شده، علاوه بر این‌که گزینه‌ی مناسبی برای انبار و حمل کالا است، در تسریع رساندن آن به مشتری نیز نقش دارد.

حالت‌های مختلف حمل و نقل در لجستیک

حمل و نقل می‌تواند به صورت جاده‌ای، ریلی، هوایی یا آبی انجام شود. هر کدام از این سیستم‌های حمل و نقل، فواید و مزایای خاص خود را دارند. در واقع برای نقل و انتقال کالا بسته به ماهیت کالا و مسیر بین مبدأ و مقصد و نیز برخی از شرایط، می‌توان سیستم حمل و نقل مناسب از بین این موارد یاد شده را انتخاب نمود.

در حالت کلی، یک محصول یا تولید می‌شود و یا از تولیدکنندگان خارج از کشور، وارد می‌شود. برای انواع تولید شده‌ی محصول، لجستیک در بخش بسته بندی و انبار شدن کالا، توزیع و پخش کالا و نیز رسیدن محموله به مشتری، نیازمند خدمات لجستیک خواهد بود. این امر برای کالاهای وارداتی، در زمان ورود کالا به گمرک و تا زما ن ترخیص آن و هم‌چنین رساندن کالا به مشتری خواهد بود. عمده‌ی تفات کالاهای وارداتی و تولیدی در خدمات مربوط به بیمه و مرحله‌ی گمرکی انواع وارداتی است.

حالت‌های مختلف حمل و نقل در لجستیک

فواید یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا

یکپارچه سازی حمل و نقل، وظیفه‌ای است که بر دوش مدیریت لجستیک قرار می‌گیرد. مدیریت لجستیک باید بتواند بحران‌ها را پیش‌بینی کرده و گزینه‌ی مناسب برای حل موارد را انتخاب نماید. البته این بحران‌ها در هر کدام از مراحل مربوط به لجستیک می‌تواند اتفاق بیافتد. گفته می‌شود که اگر یک تولید کننده، کالای خاص و باکیفیتی را تولید کند و یا یک تاجر اقدام به واردات کالای خوب از خارج از کشور نماید، اما از لجستیک برخوردار نباشند؛ زحمات خود را به هدر داده‌اند. به این ترتیب، نقش و اهمیت لجستیک روشن می‌شود. اصلی‌ترین فایده‌ی لجستیک و یکپارچه سازی حمل و نقل سودآوری در سرمایه گذاری زمانی و هزینهه برای تولید کننده و وارد کننده‌ی کالا است. در این قسمت، قصد داریم تا فواید یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا را بیان کنیم.

  • بهینه سازی هزینه‌های مدیریت و حمل بار
  • تحت تأثیر قرار گرفتن هزینه‌های حمل و نقل از برنامه‌های یک شرکت
  • بهینه سازی بسته‌بندی بار
  • بهینه سازی هزینه‌های مدیریت و حمل بار
  • تحت تأثیر قرار گرفتن هزینه‌های حمل و نقل از برنامه‌های یک شرکت
  • بهینه سازی بسته‌بندی بار
  • بهینه سازی هزینه‌های مدیریت و حمل بار
  • تحت تأثیر قرار گرفتن هزینه‌های حمل و نقل از برنامه‌های یک شرکت
  • بهینه سازی بسته‌بندی بار
  • بهینه سازی تخلیه‌ی بار
  • موجودی‌های کم‌تر و انباشته‌ها و موجودی‌ها به میزان صحیح
  • بهره‌وری بالاتر و بهینه سازی ساختار و شبکه‌های هم‌افزایی
  • چابکی بیش‌تر
  • صرفه‌جویی در زمان تحویل و بهینه سازی برنامه‌های تحویل بار از نظر سرعت و زمان
  • سود بیش‌تر
  • رعایت و برقراری حقوق مشتری در حد بالاتر و بهتر
  • مشاهده و رهگیری رخدادها در طی مسیر فرایند
  • خدمت دهی بیش‌تر به مصرف کنندگان
  • تعامل نزدیک‌تر و بهتر با تأمین کنندگان
  • ایجاد مراکز پاسخگویی و جلب اعتماد مشتریان و تأمین کنندگان

آن‌چه که در این مقاله خواندید، شرح مختصری در رابطه با یکپارچه سازی حمل و نقل و فایده‌ی آن در لجستیک کالا بود. این مدیریت رویکردهای زنجیره‌ی تأمین، در دهه‌ی ۹۰ میلادی مطرح شد. این امر نقش بسیار مهم و بولدی را در یکپارچگی فرایندها ایفا نمود. در حال حاضر، مدیریت لجستیک و زنجیره‌ی تأمین می‌تواند یکی از مزایای رقابتی مهم در شرکت‌ها و سازمان‌ها به شمار آید. چرا که وجود این مدیریت، می‌تواند هم منابع را به صورت بهینه سامان‌دهی کند و به کاهش هزینه منجر شود و هم رضایت مشتری را در بر داشته باشد. و البته این را هم بگوییم که لجستیک خوب، نیازمند دانش و همت بسیار قوی است و هر کسی به آسانی از پس آن بر نخواهد آمد.

اخـبـار و مـقـالـات مرتبط

Related articles

نـظــرات کـاربـران

comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *