هر آنچه که باید درباره حمل و نقل، لجستیک و زنجیره تامین بدانید

نقش حمل و نقل در لجستیک
تاریخ انتشار:
نظرات: بدون دیدگاه

نقش حمل و نقل در لجستیک و زنجیره تامین بسیار پررنگ است. در ادامه خواهیم گفت که لجستیک چیست و چه پیوندهایی با حمل و نقل و مدیریت زنجیره تامین دارد.

امروزه حمل و نقل و دستگاه‌های مرتبط به آن جایگاه ویژه‌ای در جهان دارند. پیشرفت در تکنیک‌ها و اصول مدیریت در حمل و نقل باعث افزایش کیفیت جابجایی، سرعت تحویل کالا، کیفیت خدمات، هزینه بهره‌برداری، استفاده از امکانات و صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود. خوب است بدانید که حمل و نقل نقش مهمی در لجستیک و زنجیره تامین دارد. یک سیستم حمل‌ونقل خوب می‌تواند بازده لجستیکی بهتری را در برداشته باشد. با بررسی شرایط فعلی، یک سیستم قوی به پیوند واضحی از لجستیک و تجهیزات و تکنیک‌های حمل‌ونقل مناسب جهت پیوند با مراحل تولید نیاز دارد. ما در این مقاله سعی می‌کنیم تا ابعاد مختلف نقش حمل و نقل در لجستیک و پشتیبانی را بررسی کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.

لجستیک چیست؟

لجستیک چیست؟ قبل از اینکه بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم و معنای اصولی لجستیک را بیان کنیم، خوب است ابتدا مثالی دراین‌باره بزنیم. تصور کنید که می‌خواهید به سفر بروید. اکنون به این فکر کنید که برای رفتن ازمبدا به مقصد خود چه تدارکاتی باید در نظر داشته باشید. در اینجا شما باید همه موارد ازجمله سطح اولیه حمل‌ونقل در مقابل کلیه حالت‌های درگیر برای رسیدن به فرودگاه و تمام مسائل مربوط به رفت‌وبرگشت خود را در نظر بگیرید. این مثال می‌تواند اکنون درک معنای لجستیک و بازرگانی را برایتان آسان کند. به‌طور خلاصه لجستیک به‌عنوان فرایند برنامه‌ریزی، اجرا و کنترل برای حمل‌ونقل و ذخیره‌سازی کارآمد و مؤثر کالاها ازجمله خدمات تعریف می‌شود و اطلاعات مربوط به آن را از نقطه مبدأ تا نقطه مقصد برای انطباق با نیازهای مشتری فراهم می‌کند. در حقیقت هدف اصلی لجستیک بهینه کردن سرویس‌دهی و درنهایت رضایت بیشتر مشتری بوده و در این راه نقش حمل و نقل در لجستیک بسیار پررنگ است. ناگفته نماند که اگر شما یک راننده کامیون بوده و می خواهید کیفیت و بازدهی بیزینس خود را بهبود ببخشید، انتخاب یک اتاق حمل بار مرغوب کمک بسیار زیادی به شما خواهد کرد. برای اینکار می توانید به سایت اتاق سازی کامیون شایان تراک مراجعه نمایید.

لجستیک چیست

لجستیک و زنجیره تامین چیست؟

حالا که می‌دانیم لجستیک چیست، بهتر است به تعریف زنجیره تامین بپردازیم. مدیریت زنجیره تامین در اصل به معنای مدیریت جریان تولید و ارسال کالاها و خدمات بوده که شامل برنامه‌ریزی، اجرا، کنترل کیفیت و عرضه محصولات و خدمات مورد نیاز مصرف کنندگان در بهترین و بهینه‌ترین حالت ممکن است. اما لجستیک و مدیریت زنجیره تامین در عمل چگونه به یکدیگر مرتبط می‌شوند و چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟

درواقع زنجیره تامین به مجموعه‌ای از افراد، منابع و فعالیت‌هایی گفته می‌شود که در فرآیند تولید و توزیع و فروش یک کالا نقش کلیدی را ایفا می‌کنند. به عبارت دیگر این عوامل، مواد اولیه را از تامین کننده مورد نظر دریافت کرده و به سازنده یا کارخانه نهایی منتقل می‌کنند. زنجیره تامین همچنین می‌تواند مسئولیت ارسال یا تحویل کالاها و خدمات به مشتریان نهایی را نیز بر عهده بگیرد. به عبارت ساده‌تر، زنجیره تامین یعنی کلیه اموری که موجب می‌شوند، مواد خام و اولیه به محصول نهایی تبدیل شوند و به دست مصرف کننده نهایی برسند.

مواردی چون تامین مواد اولیه، جابجایی آنها، انبار کردن، استفاده از مواد خام در جهت تولید و توزیع محصولات و رسیدن کالا به دست مصرف کننده نهایی، همگی مواردی هستند که زنجیره تامین را تشکیل می‌دهد. افرادی چون تامین کننده مواد اولیه، تولیدکننده، سرمایه‌ گذار، عمده فروش، خرده فروش و توزیع کننده نیز در زنجیره تامین نقش دارند و بخشی از آن هستند.

اما مدیریت زنجیره تامین از ۵ بخش اصلی تشکیل می‌شود که هریک از آنها نقش حائز اهمیتی را در این فرآیند ایفا می‌کنند. پنج بخش اصلی مدیریت زنجیره تامین شامل موارد زیر است:

  • برنامه‌ریزی: اصلی‌ترین و بنیادی‌ترین مرحله مدیریت زنجیره تامین، «برنامه‌ریزی» است. در این مرحله، تمرکز صاحبان کسب و کار باید بر توسعه یک طرح استراتژیک و با هدف افزایش سود باشد. . مدیریت زنجیره تامین به طور عمده بر برنامه‌ریزی و توسعه مجموعه‌ای از معیارها تمرکز می‌کند که می‌توانند نیازها و خواسته‌های مشتریان را به شیوه‌ای بهینه برطرف سازند.
  • منابع: پس از برنامه‌ریزی دقیق، گام بعدی توسعه و یافتن منابع مناسب است. یعنی باید تامین‌ کنندگان مناسبی را برای تهیه مواد خام و اولیه محصولات خود پیدا کنید.
  • تولید: مرحله تولید نیز به معنای تولید و تامین محصولات مورد نیاز مشتریان است. در این مرحله، محصولات مورد نظر طراحی، تولید، آزمایش و بسته‌بندی شده و برای تحویل به مشتری آماده می‌شوند.
  • ارسال: بخش ارسال یا تدارکات نیز وظیفه صفر تا صد هماهنگی و تحویل محصول به مشتریان را بر عهده دارد. محصولات نهایی از طریق تامین‌کننده به مشتری نهایی ارسال می‌شوند. مرحله ارسال محصول عموما تحت عنوان لجستیک نیز شناخته می‌شود و شرکت‌ها برای دریافت و ارسال سفارش مشتریان، انبارداری و انتخاب وسیله نقلیه مناسب برای حمل محصول با یکدیگر همکاری می‌کنند و همین بخش است که مدیریت زنجیره تامین را به لجستیک مرتبط می‌سازد.
  • ارجاع: این مرحله نیز آخرین مرحله مدیریت زنجیره تامین است که در طی آن محصولات معیوب یا آسیب‌دیده، توسط مشتری به شرکت تامین کننده بازگردانده می‌شود. در این مرحله نیز شرکت باید به شکایات و درخواست‌های مشتریان خود رسیدگی کرده و محصول مطلوب مشتری را مجددا ارسال نماید.

لجستیک و کشتیرانی

با رونق تجارت دریایی، نقش و اهمیت لجستیک و کشتیرانی هر روز پررنگ‌تر از روز قبل می‌شود. در این بین، لجستیک و پشتیبانی نقش کلیدی در برنامه‌ریزی و کنترل حمل و نقل کالاها با کشتی ایفا می‌کند. به کمک لجستیک تمام هماهنگی‌ها برای بارگیری، تخلیه، انبارداری و جابه‌جایی کالاها صورت می‌گیرد.

لجستیک و بازرگانی

امروزه لجستیک و بازرگانی نقش مهمی در زمینه رشد اقتصادی و تجاری کشورها ایفا می‌کند. استفاده از امکانات پیشرفته لجستیکی باعث صرفه‌جویی چشمگیر در هزینه‌ها و همچنین افزایش سرعت رساندن کالا به دست مشتریان شده است. با تلاش در جهت بهبود وضعیت لجستیک می‌توان سطح تجارت و بازرگانی در کشور را نسبت به شرایط فعلی ارتقا داد.

لجستیک و انبارداری

نقش لجستیک و انبارداری در چیست؟ یکی از مهمترین فرآیندها در زنجیره تامین، همین انبارداری است. با انبارداری اصولی و درست می‌توان کیفیت محصولات را حفظ کرد و از آسیب رسیدن به آنها جلوگیری نمود. به همین دلیل بسیاری از شرکت‌های بزرگ تجاری اقدام به تاسیس انبارهای لجستیکی می‌کنند تا سلامت کالاهای خود را تضمین کرده باشند.

لجستیک و مدیریت زنجیره تامین

لجستیک حمل و نقل

همان‌طور که قبلا به این موضوع اشاره کردیم نقش حمل و نقل در لجستیک و پشتیبانی بسیار پررنگ است. به‌طورکلی حمل‌ونقل از جنبه‌های مختلف در لجستیک تأثیر می‌گذارد:

  • هزینه‌های حمل‌ونقل تحت تأثیر برنامه‌های یک شرکت قرار می‌گیرد: انبارها، فروشندگان، مکان‌های خرده‌فروشی و مشتریان یا مصرف‌کنندگان.
  • نحوه حمل‌ونقل بر ملزومات صورت‌برداری تأثیر می‌گذارد: سیستم‌های حمل‌ونقل پرسرعت یا قیمت بالا، احتمالا به مقادیر کمتری از فهرست موجودی نیاز داشته باشند، درحالی‌که سیستم حمل‌ونقل کندتر و ارزان‌تر، به مقادیر بیشتری از فهرست موجودی نیاز دارند.
  • انتخاب سیستم حمل‌ونقل پرسرعت یا کم‌سرعت می‌تواند برنامه تحویل یا نحوه بسته‌بندی کالا را تغییر دهد.
  • قوانین طبقه‌بندی حمل‌ونقل و حالت‌های حمل‌ونقل می‌توانند روی بسته‌بندی کالاها تأثیر بگذارند.
  • مذاکرات قرارداد ممکن است نحوه عملکرد حالت حمل‌ونقل را تغییر دهد.

لجستیک حمل و نقل بین المللی

یکی از مهمترین مواردی که برای گسترش صادرات کالا و دستیابی به بازارهای جهانی باید مورد توجه قرار گیرد، لجستیک حمل و نقل بین المللی است. در دنیای امروز بدون توجه به لجستیک و سایر فرآیندهای زنجیره تامین، حمل و نقل کالا در سطح بین المللی محقق نخواهد شد.

لجستیک حمل و نقل دریایی

وقتی به حجم تجارت دریایی که روز به روز هم در حال افزایش است نگاه می‌کنیم، به سادگی متوجه می‌شوبم که لجستیک حمل و نقل دریایی تا چه اندازه با اهمیت است. برای آنکه یک محموله وارد بندرگاه شود، سپس در کشتی بارگیری شده و مسافتی طولانی را روی آب‌ها طی کند، بعد به بندرگاه مقصد برسد و در آنجا عملیات تخلیه و تحویل صورت بگیرد، لازم است اقدامات دقیقی انجام شوند. وظیفه لجستیک دریایی دقیقا برنامه‌ریزی همین اقدامات است.

لجستیک حمل و نقل هوایی

امروزه نقش حمل و نقل هوایی برای تبادل کالا و مسافران بر هیچ‌کس پوشیده نیست. کشورهای مختلف با بهبود امکانات لجستیکی نه‌تنها می‌توانند تجارت و صادرات خود از طریق هواپیماها را ارتقا دهند، بلکه این امکان را دارند تا به عنوان یک کشور سوم (واسطه) بین کشورهای مبدا و مقصد، بخشی از زنجیره حمل و نقل بین المللی باشند و درآمد زیادی از همین طریق کسب کنند.

ارتباط متقابل حمل و نقل و لجستیک

نقش حمل و نقل در لجستیک را نمی‌شود نادیده گرفت. در حقیقت عنصر اصلی در زنجیره لجستیک سیستم حمل‌ونقل به شمار می‌رود. درواقع حمل‌ونقل یک‌سوم از هزینه‌های لجستیک را به خود اختصاص می‌دهد. سیستم‌های حمل‌ونقل تأثیر زیادی بر عملکرد سیستم لجستیک دارند. حمل‌ونقل در کل مراحل تولید، از تولید تا تحویل گرفته تا مصرف‌کنندگان نهایی و بازده موردنیاز است. فقط یک هماهنگی خوب بین هر مؤلفه، مزایا را به حداکثر می‌رساند. بدون دستگاه‌های حمل‌ونقل توسعه‌یافته، لجستیک نمی‌تواند به‌درستی و کامل به هدف خود برسد. یک سیستم حمل‌ونقل خوب در فعالیت‌های لجستیکی می‌تواند بازده لجستیکی بهتر، کاهش هزینه بهره‌برداری و ارتقاء کیفیت خدمات را فراهم آورد. درواقع حمل‌ونقل عنصر اصلی در زنجیره لجستیک به شمار رفته و مؤلفه‌های زنجیره تأمین را به هم متصل می‌کند.

حالت های مختلف حمل و نقل در لجستیک

اکنون‌که به نقش حمل ‌و نقل در لجستیک پی بردیم، خوب است در انواع حمل‌ونقل ای موضوع را بررسی کنیم. نقش هر شیوه حمل‌ونقل در لجستیک به‌طور خلاصه به شرح زیر است:

  • حمل‌ونقل جاده‌ای: این نوع از سیستم حمل‌ونقل به‌طور بسیار انعطاف‌پذیری می‌تواند برای خدمات درب به درب اعمال شود. حمل‌ونقل جاده‌ای در تحویل کالا به مکان‌هایی که از بندرها، ایستگاه‌ها یا نقاط بارگیری فاصله‌دارند، کمک زیادی می‌کند.
  • حمل‌ونقل ریلی: نقش مهمی در حمل‌ونقل بازی می‌کند. حمل‌ونقل ریلی می‌تواند حجم زیادی از کالاها را با  هزینه کمتری در مقایسه با راه‌های جاده‌ای تحویل دهد.
  • حمل‌ونقل هوایی: برای حمل‌ونقل کالای باارزش بسیار مفید است؛ زیرا معمولاً برای اطمینان از کیفیت توصیه می‌شود. سرعت تحویل سریع خطرات مربوط به حمل‌ونقل را به حداقل می‌رساند. بنابراین کیفیت کلی خدمات لجستیکی را بهبود بخشیده و به دلیل از بین رفتن کالاها در زنجیره تأمین هزینه را کاهش می‌دهد.
  • حمل‌ونقل آبی: حمل‌ونقل آبی رایج‌ترین نوع حمل‌ونقل است که در لجستیک مورداستفاده قرار می‌گیرد؛ زیرا مزایای زیادی دارد. ازجمله: ظرفیت زیاد، هزینه کم حمل‌ونقل و غیره. حمل‌ونقل آب بیشتر در تجارت بین‌المللی مورداستفاده قرار می‌گیرد.
استراتژی های حمل و نقل در لجستیک

استراتژی های حمل و نقل در لجستیک

با توجه به نقش حمل و نقل در لجستیک و پشتیبانی خوب است بدانید که حمل‌ونقل نقش اساسی در تبدیل منابع به کالاهای کاربردی دارد. هدف نهایی آن، به حداقل رساندن هزینه و حداکثر رساندن خدمات است. وقتی این سیستم با دقت برنامه‌ریزی شود، حمل‌ونقل می‌تواند یک استراتژی رقابتی پیشرو برای یک شرکت باشد. به‌عنوان‌مثال، والمارت موفق شده است با استفاده از روش ساده متقاطع، کل سیستم حمل‌ونقل را پاسخگوتر و روان‌تر کند. حمل‌ونقل کارآمد همچنین از زنجیره تدارکات در جهانی‌شدن محصولات پشتیبانی می‌کند. این نتیجه تسهیل حمل‌ونقل کالا از کشورهایی با نیروی کار ارزان مانند چین و هند است. هزینه حمل‌ونقل و پاسخگویی مشتری دو عنصر مهم هستند که باید بهینه‌سازی شوند. برای دستیابی به این اهداف، شرایط خاصی وجود دارد که شرکت‌های تجاری می‌توانند با توجه به آن‌ها تصمیم‌گیری موثر داشته باشند، این شرایط عبارت‌اند از:

  • استراتژی حمل‌ونقل را با استراتژی رقابتی، تراز کنید.
  • ترکیب مناسب حمل‌ونقل داخلی و حمل‌ونقل برون‌مرزی را برای تحقق هدف شرکت حفظ کنید.
  • با تجارت الکترونیکی سازگار باشید.
  • از فن‌آوری اطلاعات برای کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و افزایش پاسخ در شبکه‌های حمل‌ونقل استفاده کنید.

اثرات حمل و نقل بر فعالیت های لجستیکی

برای درک بهتر نقش حمل و نقل در لجستیک بهتراست اثرات آن را بر فعالیت‌های لجستیکی نیز بررسی کنیم. حمل‌ونقل نقش مهمی در بین چندین مرحله‌ای که منجر به تبدیل منابع به کالاهای مفید به نام مصرف‌کننده نهایی می‌شود، دارد. این برنامه‌ریزی برای همه این کارکردها و کارکردهای فرعی در سیستم جابجایی کالاها به‌منظور به حداقل رساندن هزینه‌ها و به حداکثر رساندن خدمات به مشتریان است.

این مراحل به‌طور سنتی شرکت‌های جداگانه‌ای را برای تولید، ذخیره‌سازی، حمل‌ونقل، عمده‌فروشی و خرده‌فروشی دربرمی گرفت. خدمات انبارداری بین مراکز بازاریابی مستلزم حمل‌ونقل مجزا بود. مؤسسات بازرگانی، زنجیره‌ای را برای تحویل کالا به مصرف‌کنندگان ایجاد کردند. در این زنجیره تولیدکنندگان خود را محدود به تولید کالاها و بازاریابی و توزیع در بنگاه‌های دیگر کردند. انبارداری و ذخیره‌سازی می‌تواند ازنظر خدمات برای فرآیند تولید و توزیع محصول در نظر گرفته شود. با گسترش امکانات مراکز توزیع، در تعداد و مکان تأسیسات تغییرات اساسی ایجادشده است. این تحولات منعکس‌کننده عواملی مانند خدمات حمل‌ونقل بهتر و فشارها برای بهبود عملکرد لجستیک است.

نقش حمل و نقل در کیفیت خدمات

نقش حمل و نقل در لجستیک پیچیده‌تر از حمل کالا برای مالکان است. پیچیدگی آن فقط با مدیریت بسیار باکیفیت قابل‌اجرا است. با استفاده از سیستم حمل‌ونقل خوب، کالاها می‌توانند در زمان مناسب به‌منظور برآورده کردن خواسته‌های مشتریان به مکان مناسب ارسال شوند. این موضوع کارایی بهتری را به ارمغان می‌آورد و همچنین پلی بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان ایجاد می‌کند. بنابراین، حمل‌ونقل پایه کارایی و اقتصاد در لجستیک تجارت محسوب شده و عملکردهای دیگر سیستم لجستیک را گسترش می‌دهد. علاوه بر این، یک سیستم حمل‌ونقل خوب که در فعالیت‌های لجستیک فعالیت می‌کند، نه‌تنها به کیفیت خدمات بلکه به رقابت شرکت نیز منجر می‌شود. با توجه به شرایط فعلی، یک سیستم قوی نیاز به یک چارچوب مشخص برای تدارکات و یک استراتژی حمل‌ونقل مناسب برای تقویت مراحل تولید دارد. مدیران لجستیک، محققان و برنامه ریزان حمل‌ونقل باید کاربردهای متنوع لجستیک و رابطه یکپارچه بین لجستیک و حمل‌ونقل را درک کنند.

لجستیک نظامی چیست؟

تا به اینجا گفتیم که ارتباط حمل و نقل با لجستیک چیست و اینکه هر دوی اینها چه ربطی به زنجیره تامین دارند. اما وقتی در مورد لجستیک صحبت می‌کنیم، باید به یکی از جنبه‌های دیگر آن یعنی جنبه نظامی نیز اشاره داشته باشیم. در مباحث نظامی، لجستیک یعنی مدیریت سامانه‌های فیزیکی که در یک منطقه یا میدان جنگی مستقر هستند. همچنین سایر اقداماتی که در زمینه تامین و پشتیبانی از نیروهای نظامی صورت می‌گیرند، زیرمجموعه لجستیک نظامی هستند.

لجستیک معکوس چیست

لجستیک معکوس چیست و چه مزایایی دارد؟

لجستیک تمام مراحل رسیدن یک کالا تا مقصد و به دست مشتری را دربر می‌گیرد. اما اکنون شرایطی را در نظر بگیرید که به دلایل متفاوت فرد بخواهد کالا را به مبدا بازگرداند. در حقیقت برگرداندن کالا از محل مصرف به محل تولید، محل عملیات یا محل بازیافت را لجستیک معکوس می‌گویند. هر فرآیند یا مدیریتی پس از فروش محصول شامل تدارکات معکوس است. اگر محصول معیوب باشد، مشتری محصول را پس می‌دهد. سپس شرکت تولیدکننده باید حمل‌ونقل کالای معیوب، آزمایش محصول، تعمیر، بازیافت یا از بین بردن محصول را سازمان‌دهی کند. مهم‌ترین موضوعی که در روند تدارکات معکوس وجود دارد، این است که بسیاری از مواد که اصطلاحا غیرقابل استفاده یا فاقد کاربرد برای مصرف‌کننده هستند، با ارزش بوده و با اندکی اصلاح و مرمت می‌توانند مجددا وارد زنجیره تامین شوند.

طراحی لجستیک معکوس

شاید بخواهید بدانید پس از بازگرداندن کالا به شرکت، چه فرایندهایی رخ می‌دهد. اکنون بیایید تا کمی جزیی‌تر به روند بازگشت محصول به شرکت دقت کنیم. مراحل لجستیک معکوس عبارت‌اند از:

  • حمل‌ونقل فیزیکی محصول برگشتی
  • تست کیفیت محصول برگشتی برای تکرار نشدن خطا یا شناسایی نقص
  • مستندسازی هرگونه مشکل در مورد کالای برگشتی
  • جدا کردن، تعمیر، بازیافت یا دوباره بارگیری کالای برگشتی

مدیریت بازگشت معکوس محصول به زنجیره تامین می‌تواند به تولیدکنندگان کمک کند تا دوباره مرتکب همان اشتباه نشوند.

لجستیک بندری چیست؟

بندر درواقع پایگاهی است که زنجیره حمل و نقل دریایی و زمینی را به یکدیگر پیوند می‌دهد. به همین خاطر می‌توان گفت که لجستیک بندری از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. امروزه بیشتر بنادر بزرگ دارای سایت لجستیک بندری هستند تا این فرایند را با تمرکز بیشتر و سریع‌تر انجام دهند.

لجستیک در صادرات بین الملل

لجستیک بین المللی چیست؟

تعاریف بسیاری برای لجستیک بین‌ الملل وجود دارند که هر یک به نوعی این مفهوم را پوشش می‌دهند. اما تعریف ساده لجستیک بین‌ الملل چیست؟ لجستیک بین‌الملل به طور کلی به معنای مذاکره، برنامه‌ریزی و اجرای فاکتورها و عناصر لجستیک پایه میان ملت‌ها، نیروها و سازمان‌های آنها است. این مفهوم شامل فراهم کردن لجستیک و پشتیبانی (مانند مواد و خدمات اصلی و نهایی) یا دریافت لجستیک و پشتیبانی از سوی یک یا چند دولت خارجی متحد، سازمان‌های بین‌المللی یا نیروهای نظامی است که می‌تواند با بازپرداخت وجه یا بدون آن صورت گیرد. به عبارت دیگر، لجستیک بین‌ الملل شامل مدیریت منابع لجیستک پایه در زنجیره تامین شرکت در حداقل یک مرز بین‌المللی است.

آشنایی با نقش لجستیک در صادرات بین الملل

لجستیک در تجارت بین‌المللی شامل خرید، مدیریت کالا، کنترل موجودی‌ها، انبارداری، حمل‌ونقل و توزیع می‌شود. امروزه تجارت و فرصت‌های شغلی محدود در یک مرز نیست، بلکه در سرتاسر جهان آزاد است. این امر تنها باوجود عملیات لجستیکی امکان‌پذیر است. اگر بخواهیم این جمله را ساده‌تر بیان کنیم می‌توانیم بگوییم: توانایی تحویل یک محصول در مکان مناسب، در زمان مناسب، به شخص مناسب با رعایت تمام اصول کیفی و ایمنی در سرتاسر جهان را عملیات لجستیکی گویند. یک شرکت حمل‌ونقل لجستیکی خوب، در حقیقت باعث افزایش مشتری برای تولیدکنندگان و افزایش مشاغل بین‌المللی می‌شود. این موضوع به‌نوبه خود فشار و استرس این مشاغل را کاهش داده و آن‌ها می‌توانند بیشتر روی کیفیت و جنبه‌های دیگر محصولات متمرکز شوند. لجستیک در صادرات بین‌المللی با ارائه تحویل ایمن‌تر و به‌موقع کالاها به مشتریان در سراسر مرزها از طریق هوا، آب یا زمین‌بر اساس ایمن‌ترین و ارزان‌ترین گزینه‌ها کار خود را انجام می‌دهد.

لجستیک بین‌ الملل چیست و چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

اهداف اصلی لجستیک بین‌الملل شامل موارد زیر است:

  • تطبیق و پیوند بخش‌های ملی زنجیره‌های عرضه جهانی
  • غلبه بر موانع تجاری بین‌المللی در زمینه‌های مختلفی چون مسائل سیاسی، حقوقی، فرهنگی، ارزی، حمل و نقل، زبان و غیره
  • به حداقل رساندن میزان هزینه‌ها و خطرات معاملات

لجستیک بازارگاه ایرانیان چیست؟

لجستیک بازارگاه ایرانیان در واقع مجموعه‌ای متشکل از بزرگترین شرکت‌ها حمل و نقل داخلی است که یکی از اولین اقدامات آنها، راه‌اندازی سامانه هوشمند حمل و نقل و لجستیک است. این سامانه یک بازارگاه آنلاین است که تمام خدامت در زمینه اعلام و حمل بار در سراسر کشور را پشتیبانی می‌کند.

لجستیک چابک چیست؟

اگر خدمات لجستیکی انعطاف‌پذیری کافی را داشته باشند و در مواقع اضطراری بتوانند به سرعت واکنش نشان دهند، کمک زیادی به کسب و کارهای مرتبط خواهند کرد و می‌توانند پاسخگوی نیاز مشتریان باشند. به چنین سیستمی، لجستیک چابک می‌گویند.

لجستیک در صادرات بین المللی

لجستیک دریایی چیست؟

بخش عمده‌ای از تجارت جهانی از طریق دریا و به‌وسیله کشتی‌های حمل کانتینر انجام می‌شود. در واقع اکنون زنجیره عرضه و توزیع با سرعت فوق‌العاده‌ای روند جهانی شدن را طی می‌کند. به‌کارگیری لجستیک در حوزه تجارت دریایی باعث شده که سودهای کلانی نصیب کشورها شود و بسیاری از هزینه‌های آنان نیز کاهش یابد.

لجستیک هوایی چیست؟

فرودگاه‌ها به عنوان یک کانون یا هاب در زنجیره حمل و نقل شناخته می‌شوند. در واقع همان‌طور که بندرگاه‌ها می‌توانند نقطه اتصال شکل‌های مختلف حمل و نقل باشند، فرودگاه‌ها هم به‌نوعی پیوند دهنده حمل و نقل زمینی و هوایی به حساب می‌آیند. اینجاست که نقش لجستیک هوایی در بهبود روند جابه‌جایی کالاها اهمیت پیدا می‌کند و برجسته می‌شود.

خدمات لجستیک چیست؟

لجستیک خدمات زیادی را ارائه می‌کند و حوزه فعالیت‌های آن را نمی‌توان محدود کرد. در ادامه به شما می‌گوییم که مهمترین خدمات لجستیک چیست:

  • امکان صرفه‌جویی در هزینه‌های حمل و نقل
  • افزایش رضایتمندی مشتریان
  • امکان شناسایی دقیق نیازهای مشتریان و پاسخگویی به آنها
  • پیدا کردن ساده‌ترین و ارزان‌ترین مسیر برای جابه‌جایی کالاها
  • استفاده از مهمترین تکنولوژی‌های روز برای ارتقای کیفیت و امنیت جابه‌جایی

خدمات لجستیک حمل و نقل

خدمات لجستیک در حمل و نقل، در داخل و خارج یک کشور ارائه می‌شوند. تمام الزاماتی که برای جابه‌جایی یک کالا از نقطه مبدا به مقصد باید پیش‌بینی شوند، در حوزه وظایف لجستیک حمل و نقل هستند.

لجستیک ریلی چیست؟

حمل و نقل از طریق راه‌آهن و با استفاده از قطار، یکی از مطمئن‌ترین شیوه‌های جابه‌جایی کالا است. برای این کار لازم است تمهیداتی از پیش اندیشیده شوند و هماهنگی‌های زیادی صورت بگیرند. لجستیک ریلی همین نقش را بر عهده دارد.

لجستیک سبز چیست؟

لجستیک سبز فرآیندی است که تلاش می‌کند تا اثرات تخریبی حمل و نقل روی محیط زیست را به حداقل برساند. راهکار‌هایی که لجستیک سبز ارائه می‌دهد بسیار گسترده هستند و پیشنهادهایی در زمینه کاهش آلاینده‌های هوا، جلوگیری از نابودی جنگل و پوشش گیاهی، ممانعت از آلودگی آب‌های زیرزمینی یا آب دریاها و … را شامل می‌شوند.

هزینه های لجستیکی در صادرات

لجستیک هوشمند چیست؟

امروزه نوع جدیدی از لجستیک در حال گسترش است که به آن لجستیک هوشمند گفته می‌شود. این نوع از لجستیک نسبت به نمونه سنتی، کارآمدی بیشتری دارد و ارتباط بهتری بین اجزای زنجیره تامین برقرار می‌کند. در ضمن لجستیک هوشمند برای محیط زیست نیز خطرات کمتری را به همراه خواهد داشت.

هاب لجستیک چیست؟

مرکز یا هاب لجستیکی، محلی است که کلیه اقدامات جهت حمل و نقل کالا، توزیع آن و سایر فعالیت‌های مربوط به لجستیک و مدیریت زنجیره تامین را به عهده دارد. این مرکز می‌تواند فعالیتی در سطح بین المللی یا داخلی داشته باشد. بدین ترتیب بندرها یا فرودگاه‌ها بهترین مکان برای تبدیل شدن به یک هاب لجستیکی به‌شمار می‌روند.

یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک کالا چه فوایدی دارد؟

به‌طورکلی اهداف لجستیک در حمل‌ونقل شامل پاسخ سریع، حداقل نوسانات، حداقل موجودی، تلفیق بار و سطح کیفی بالاتر می‌شود. اما یکی از مهم‌ترین اهدافِ یکپارچه سازی حمل و نقل با لجستیک، هماهنگ کردن فعالیت‌هایی است که از گذشته در عملکردهای مختلف به شکل سنتی وجود داشت. در حقیقت مدیریت لجستیک در کل چرخه حمل‌ونقل، به موجودی کالا و حمل‌ونقل به‌صورت یکپارچه نگـاه کرده و برای آن‌ها برنامه‌ریزی‌های خاصی می‌کند. هدف این کار نیز بـه حداکثر رساندن ارزش ‌افزوده‌ تولیدشده در کل زنجیره است. البته باید بگوییم که یکپارچه‌سازی حمل‌ونقل باعث بهینه کردن سرویس‌دهی و در نهایت رضایت بیشتر مشتری‌ها می‌شود.

زمانی که فرایند حمل‌ونقل با لجستیک و تامین یکپارچه می‌شود مزایای بی‌شماری دارد که عبارت‌اند از:

  • صرفه‌جویی در انرژی و مواد
  • بهبود کیفیت خدمات
  • افزایش دقت حمل کالا
  • کاهش خطاهای پرهزینه
  • افزایش کیفیت خدمات‌رسانی به مشتری
  • دسترسی به اطلاعات حمل‌ونقل در لحظه
  • کنترل سازمانی
  • بهبود راندمان

سخن پایانی

حالا که می‌دانیم لجستیک چیست، از اهمیت آن در حمل و نقل و تجارت جهانی هم آگاه هستیم. حمل‌ونقل از اهمیت بسیار بالایی در موفقیت یک طرح لجستیکی برخوردار است. عملکرد حمل‌ونقل کارایی تحویل محصولات را تعیین می‌کند. دستگاه‌های حمل‌ونقل و لجستیک دارای روابط وابسته به یکدیگر هستند که مدیریت لجستیک برای انجام فعالیت‌های خود به حمل‌ونقل نیاز دارد. درعین‌حال، یک سیستم لجستیکی موفق می‌تواند به بهبود محیط ترافیک و توسعه حمل‌ونقل کمک کند. ازآنجاکه حمل‌ونقل بالاترین هزینه را در بین عناصر مرتبط با سیستم‌های لجستیک به همراه دارد، بهبود راندمان حمل‌ونقل می‌تواند عملکرد کلی سیستم لجستیک را تغییر دهد. بدون پیوند حمل‌ونقل، یک استراتژی لجستیکی قدرتمند نمی‌تواند ظرفیت خود را به‌صورت کامل بروز دهد. بررسی سیستم‌های حمل‌ونقل، مفهومی روشن‌تر در مورد نقش حمل و نقل در لجستیک به ما ارائه می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید